Figura Divina

Home » Nieuws » Oprichting Figura Divina

Oprichting Figura Divina

Figura divina is een collectief van hoogleraren, die aandacht willen vragen voor de verbinding tussen kunst en religie, door middel van debatten, exposities en publicaties. De hoogleraren zijn verbonden aan de Vrije Universiteit, de Protestantse Theologische Universiteit, de universiteiten van Tilburg en Utrecht en de Universiteit voor Humanistiek. Op het symposium: Apocalyps: ondergang als katharsis, op vrijdag 21 maart 2014, zal het initiatief Figura divina officieel worden gelanceerd.

Twee overzijden die elkaar vroeger schenen te vermijden worden weer buren.

Met deze dichtregels is het initiatief van Figura divina samen te vatten. Figura divina, een collectief van hoogleraren, wil aandacht vragen voor de diepgaande verbinding tussen kunst en religie in de breedste zin. De verlegenheid die religie tot voor kort opriep – als was ze een taboe – lijkt voorbij. Religie en kunst staan verdiepend of kritisch tegenover het dagelijks leven. Zij tonen iets anders dan het gewone. Vervreemding, schokeffect, blootstelling van intimiteit, confrontatie met eindigheid en dood, het zijn slechts enkele van de wegen die de kunst bewandelt. Steeds vaker duikt – onverwacht als een openbaring – religieuze symboliek op in taal, in heilige ruimtes, rituelen en lichaamspraktijken in de kunst.

Op het symposium: Apocalyps: ondergang als katharsis, op vrijdag 21 maart, zal het initiatief Figura divina officieel worden gelanceerd.

Bron: Universiteit voor Humanistiek


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: