Figura Divina

Home » Publicaties » God opnieuw verbeeld (2019)

God opnieuw verbeeld (2019)

Wessel Stoker, God opnieuw verbeeld. Een theologische kunstbeschouwing, Almere: Parthenon (2019), 332 pagina’s, € 29,50, 9789079578962.

Het is verrassend hoe religieuze symboliek in werken van moderne kunstenaars een breed publiek aanspreekt. Ook bij wie niets te maken wil hebben met de kerk. Kunst en religie zijn aan elkaar verwant omdat beide willen meedelen waar het in het leven werkelijk om gaat.

Vincent van Gogh, Graham Sutherland, Marlene Dumas, Marc Mulders en anderen verbeelden God of Christus met een nieuwe beeldtaal: in een vorm en met materiaal dat goed past bij het onderwerp van het kunstwerk.Dit boek laat zien dat hun kunst een functie kan hebben in het maatschappelijke leven, bijvoorbeeld als dialoog, als een vorm van protest en als spirituele verdieping.

Te bestellen en meer informatie via Parthenon.

Recensies

‘Het boek van S. leent zich heel goed als materiaal voor ieder die ten behoeve van de eigen beroepspraktijk behoefte heeft aan het ontwikkelen van een eigen visie op de relatie van kunst en religie, waardoor men niet op de tast maar wat doet, maar op verantwoorde wijze gebruik kan maken van de mogelijkheden die kunst biedt.’ Kees van der Kooi, Kerk en theologie 71 (2020), 187-188.

%d bloggers liken dit: